European Solidarity Corps voor jongeren

Ben je tussen 18 en 30 jaar en zit je op hete kolen om je steentje bij te dragen aan de wereld? Als vrijwilliger, met een groep jonge vrijwilligers, tijdens een stage of een job; lokaal of internationaal? Dan ben je bij het European Solidarity Corps aan het juiste adres.

Stap 1 om jouw ideeën in een plan om te zetten: registreer je voor het European Solidarity Corps op de website van de Europese Commissie.
Daar vul je je persoonlijk profiel in, geef je aan in welke types projecten je geïnteresseerd bent en kan je op zoek naar concrete projecten. Je vindt er ook een hoop informatie over het subsidieprogramma, interessante cursussen en tips over hoe je je plannen het snelste kan waarmaken. Hulp nodig bij het registreren? Lees PDF icon dit document.

Wat zijn de mogelijkheden?

Wat kan je allemaal doen als lid van het European Solidarity Corps?

Spring meteen naar de juiste mogelijkheid:
Vrijwilligerswerk
Solidariteitsprojecten
Stages
Jobs

Vrijwilligerswerk

Sla je vleugels uit en steek de grens over. Als vrijwilliger kan je via het European Solidarity Corps aan de slag als voltijds vrijwilliger bij een organisatie in het buitenland.  Jouw takenpakket is even divers als de organisaties zelf. Kies een project dat voor meer solidariteit in Europa zorgt: een sociaal project, cultureel, ecologisch, een project over media, vrije tijd enz. 

Wat?
  • Voltijds vrijwilligerswerk (5 dagen per week, 7u per dag)
  • 2 maanden tot 1 jaar (vanaf 2 weken voor jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond)
Hoe?

Nadat je geregistreerd bent in de database van het European Solidarity Corps, kan je op zoek gaan naar een interessant project in de database, of kunnen organisaties jou contacteren met een projectaanbod. Hoe actiever jij op zoek gaat naar een plek, hoe groter de kans dat je snel kan vertrekken! Weet je zelf een interessante plaats om als vrijwilliger van het European Solidarity Corps aan de handen uit de mouwen te steken? Dan kan die organisatie ook zelf erkend worden als European Solidarity Corps organisatie. Laat hen contact opnemen met JINT!

Tip! Wie meer wil weten over vrijwilligerswerk kan een infosessie over vrijwilligerswerk volgen. Daar leer je alles over vrijwilligerswerk en hoe je eraan begint.

Solidariteitsprojecten

Heb je een idee om jouw buurt, stad, provincie beter te maken? Wil je bijvoorbeeld een evenement organiseren om de jongeren in jouw regio bij elkaar te brengen? Zet met een groep van minstens 5 jongeren een vernieuwend vrijwilligersproject op met een sterke lokale impact; er is van alles mogelijk! Het programma zorgt voor financiële ondersteuning om jullie project te lanceren.

Wat?
  • Deeltijds vrijwilligerswerk ('s avonds, in het weekend, tijdens vakanties, enz.)
  • 2 maanden tot 1 jaar
Hoe?

De formulieren om een solidariteitsproject aan te vragen, zijn nog niet beschikbaar. Zodra ze klaar zijn, vind je de link op deze pagina. Je kan je ook laten ondersteunen door een organisatie (bijvoorbeeld een lokale jeugdwerkorganisatie).

Tip! Klinkt dit als iets voor jouw organisatie, maar willen de jongeren het project graag samen met een groep buitenlandse jongeren uitwerken? Dat kan met de internationale jongereninitiatieven van Erasmus+ Youth in Action.

Stages

Wil je buiten je opleiding graag stage lopen bij een bedrijf in een ander Europees land en op die manier concrete werkervaring opdoen én werken aan solidariteit in Europa? Ga dan op stage in het buitenland met hulp van het European Solidarity Corps. Het programma zorgt voor financiële steun bij de voorbereiding en om de reis te maken.

Wat?
  • Voltijdse stage (5 dagen per week, 7u per dag)
  • 2 maanden tot 6 maanden
  • Mag geen deel uitmaken van een opleiding
Hoe?

Geef in de database van het European Solidarity Corps aan dat je geïnteresseerd bent in een stage en ga tussen de zoekertjes op zoek naar een interessante stageplaats. Weet je zelf een interessante stageplaats? Dan kan die organisatie ook zelf erkend worden als European Solidarity Corps organisatie. Laat hen contact opnemen met JINT!

Jobs

Wil je graag in een Europees land aan de slag in een bedrijf met een solidair doel of als deel van een solidair project? Met de steun van het European Solidarity Corps kan het! Het programma zorgt voor financiële steun bij de voorbereiding en om de reis te maken.

Wat?
  • Voltijdse job (volgens de wetgeving van je gastland)
  • 2 maanden tot 12 maanden
Hoe?

Geef in de database van het European Solidarity Corps aan dat je op zoek bent naar een job en kijk er de zoekertjes van buitenlandse organisaties op na met de zoekmachine. Weet je zelf een interessante plaats om als lid van het European Solidarity Corps aan het werk te gaan? Dan kan die organisatie ook zelf erkend worden als European Solidarity Corps organisatie. Laat hen contact opnemen met JINT!

Blijf up-to-date

Omdat het European Solidarity Corps nieuw is, zal de informatie op deze pagina de komende maanden nog verder aangevuld worden. Kom dus zeker af en toe een kijkje nemen, zo ben je altijd helemaal mee met de recentste informatie.

Zo’n uitwisseling is heel anders dan leren over andere culturen via boekjes of televisie. Het is een unieke en verrijkende ervaring. Loick (17)