European Solidarity Corps voor organisaties

Werkt jouw organisatie mee aan een solidair Europa of wil je daar graag werk van maken? Dan ben je bij het European Solidarity Corps aan het juiste adres.

Met het nieuwe subsidieprogramma wil Europa nog meer inzetten op vrijwilligerswerk en projecten die solidariteit promoten.

Wat zijn de mogelijkheden?

Welke projecten zijn mogelijk met het European Solidarity Corps?

Spring meteen naar de juiste mogelijkheid:
Vrijwilligerswerk
Volunteering teams
Solidariteitsprojecten
Stages
Jobs

Vrijwilligerswerk

Zwier de deuren open voor een buitenlandse vrijwilliger. Ontvang als gastorganisatie een vrijwilliger uit een ander land en laat een nieuwe wind door je organisatie waaien. Of geef een Vlaamse jongere de kans om andere oorden op te zoeken en word zendorganisatie. Het programma zorgt voor financiële ondersteuning voor de organisatie van het project, maaltijden, accommodatie en reiskosten. Wie al bekend was met Europees vrijwilligerswerk (EVS) van Erasmus+ Youth in Action, zal deze mogelijkheid zeker herkennen.

Wat?

 • Voltijds vrijwilligerswerk (5 dagen per week, 7u per dag)
 • 2 maanden tot 1 jaar (vanaf 2 weken voor jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond)
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een ESC-Quality Label voor vrijwilligerswerk.
Hoe?

Voor je met een project aan de slag kan gaan, moet je erkend worden als gast- of ondersteunende organisatie. Daarvoor gebruiken we voorlopig nog de procedure van het Erasmus+ Youth in Actionprogramma
Daarna kan je samen met een partnerorganisatie in het buitenland een projectaanvraag indienen. Zodra de aanvraagformulieren voor ESC-projecten klaar zijn, maken we ze op deze pagina beschikbaar.

Volunteering teams

Steek met een groep Vlaamse jongeren en een groep uit een ander land de handen uit de mouwen in binnen- of buitenland. Een school renoveren? Een natuurgebied helemaal afvalvrij maken en onder-houden? Een zomer als animatoren voor kinderen uit een kansarme wijk aan de slag? Help op jullie manier de wereld een stapje vooruit.

Wat?
 • Voltijds vrijwilligerswerk (5 dagen per week, 7u per dag, aangevuld met andere groepsactiviteiten)
 • 2 weken tot 2 maanden
 • 10 tot 40 deelnemers uit minstens 2 landen (waarvan 1 het gastland)
Hoe?

De formulieren om een vrijwilligersteamproject aan te vragen, zijn nog niet beschikbaar. Zodra ze klaar zijn, vind je de link op deze pagina. De procedure zal sterk lijken op die van vrijwilligerswerk en groepsuitwisselingen van Erasmus+ Youth in Action.

Solidariteitsprojecten

Hebben de jongeren in jouw organisatie een idee om hun buurt, stad, provincie beter te maken? Staan ze bijvoorbeeld te springen om een evenement organiseren om de jongeren in jouw regio bij elkaar te brengen? Zet met een groep van minstens 5 jongeren een vernieuwend vrijwilligersproject op met een sterke lokale impact; er is van alles mogelijk! Als ondersteunende organisatie kan je op extra financiële steun rekenen.

Wat?
 • Deeltijds vrijwilligerswerk ('s avonds, in het weekend, tijdens vakanties, enz.)
 • 2 maanden tot 1 jaar
Hoe?

De formulieren om een solidariteitsproject aan te vragen, zijn nog niet beschikbaar. Zodra ze klaar zijn, vind je de link op deze pagina. De procedure zal sterk lijken op die van de jongereninitiatieven van Erasmus+ Youth in Action.

Tip! Zegt dit je wel wat, maar wil je je project graag samen met een groep buitenlandse jongeren uitwerken? Dat kan met de internationale jongereninitiatieven van Erasmus+ Youth in Action.

Stages

Werkt jullie organisatie al met stagiairs of wil je daar graag mee beginnen? Met een stagiair uit een ander Europees land haal je naast een leergierige jongere meteen ook een nieuwe kijk op jullie organisatie binnen. Het programma zorgt voor financiële ondersteuning om de stagiair voor te bereiden en voor de reiskosten; een stagevergoeding wordt door de gastorganisatie voorzien.

Wat?
 • Voltijdse stage (5 dagen per week, 7u per dag)
 • 2 maanden tot 6 maanden (kan uitzonderlijk verlengd worden tot 12 maanden)
 • Mag geen deel uitmaken van een opleiding
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een ESC-Quality Label voor stages.
Hoe?

Voor je met een project aan de slag kan gaan, moet je erkend worden als gast- of ondersteunende organisatie. 
Daarna kan je samen met een partnerorganisatie in het buitenland een projectaanvraag indienen. Zodra de formulieren voor het Quality Label en om een stageproject aan te vragen klaar zijn, maken we ze op deze pagina beschikbaar.

Jobs

Is jouw organisatie of bedrijf bezig met solidariteit? Zin om een frisse, internationale blik in huis te halen? Geef een jongere uit een ander land de kans om werkervaring op te doen in jouw organisatie. 
Het programma zorgt voor financiële ondersteuning om de jongere voor te bereiden en voor de reiskosten; het loon wordt door de organisatie voorzien.

Wat?
 • Voltijdse job (volgens de wetgeving van het gastland)
 • 2 maanden tot 12 maanden
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een ESC-Quality Label voor jobs.
Hoe?

Voor je met een project aan de slag kan gaan, moet je erkend worden als gast- of ondersteunende organisatie. 
Daarna kan je samen met een partnerorganisatie in het buitenland een projectaanvraag indienen. Zodra de formulieren om het Quality Label en een project aan te vragen klaar zijn, maken we ze op deze pagina beschikbaar.

Blijf up-to-date

Omdat het European Solidarity Corps nieuw is, zal de informatie op deze pagina de komende maanden nog verder aangevuld worden. Kom dus zeker af en toe een kijkje nemen, zo ben je altijd helemaal mee met de recentste informatie.

Zo’n uitwisseling is heel anders dan leren over andere culturen via boekjes of televisie. Het is een unieke en verrijkende ervaring. Loick (17)