European Solidarity Corps voor organisaties

Werkt jouw organisatie mee aan een solidair Europa of wil je daar graag werk van maken? Dan ben je bij het European Solidarity Corps aan het juiste adres.

Met het nieuwe subsidieprogramma wil Europa nog meer inzetten op vrijwilligerswerk en projecten die solidariteit promoten.

Wat zijn de mogelijkheden?

Welke projecten zijn mogelijk met het European Solidarity Corps?

Hieronder vind je per mogelijkheid een korte beschrijving; alle details van het European Solidarity Corps-programma en alle mogelijkheden lees je in de programmagids 2018.

Spring meteen naar de juiste mogelijkheid:
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligersteams
Solidariteitsprojecten
Stages
Jobs

Vrijwilligerswerk

Haal als gastorganisatie een vrijwilliger uit een ander land in huis en laat een nieuwe wind door je organisatie waaien. Of geef een Vlaamse jongere de kans om andere oorden op te zoeken en word ondersteunende organisatie. Het programma zorgt voor financiële ondersteuning voor de organisatie van het project, maaltijden, accommodatie en reiskosten. Wie al bekend was met Europees vrijwilligerswerk (EVS) van Erasmus+ Youth in Action, zal deze mogelijkheid zeker herkennen.

Wat?
 • Voltijds vrijwilligerswerk (5 dagen per week, 30 à 38 uur)
 • 2 maanden tot 1 jaar (vanaf 2 weken voor jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond)
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een European Solidarity Corps-Quality Label voor vrijwilligerswerk
 • Vrijwilligerswerk kan met zowel deelnemende als partnerlanden
 • Naast vrijwilligers ontvangen of zenden, kan je ook complementaire activiteiten opzetten om de impact van je project te vergroten. Dat kan een activiteit zijn om de zichtbaarheid van je project te vergroten of om nieuwe organisaties te betrekken, een workshop, een seminarie, ...
Hoe?

Voor je met een project aan de slag kan gaan, moet je erkend worden als gast- of ondersteunende organisatie. Dan krijg je een Quality label. Lees meer over het Quality label en hoe je dat aanvraagt op deze pagina.
Daarna kan je samen met een partnerorganisatie in het buitenland een projectaanvraag indienen. De formulieren om erkend te worden als vrijwilligersorganisatie en om een project aan te vragen, vind je op deze pagina.

Budget vrijwilligerswerk en vrijwilligersteams: € 450.576,00
 

Vrijwilligersteams

Steek met een groep Vlaamse jongeren en een groep uit een ander land de handen uit de mouwen in binnen- of buitenland. Een school renoveren? Een natuurgebied helemaal afvalvrij maken en onderhouden? Een zomer als animatoren voor kinderen uit een kansarme wijk aan de slag? Help op jullie manier de wereld een stapje vooruit.

Wat?
 • Voltijds vrijwilligerswerk (5 dagen per week, 30 à 38 uur, aangevuld met andere groepsactiviteiten)
 • 2 weken tot 2 maanden
 • 10 tot 40 deelnemers uit minstens 2 landen (waarvan 1 het gastland)
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een European Solidarity Corps-Quality Label voor vrijwilligerswerk
 • Vrijwilligersteams kunnen met zowel deelnemende als partnerlanden
 • Naast vrijwilligers ontvangen of zenden, kan je ook complementaire activiteiten opzetten om de impact van je project te vergroten. Dat kan een activiteit zijn om de zichtbaarheid van je project te vergroten of om nieuwe organisaties te betrekken, een workshop, een seminarie, ...
Hoe?

Voor je met een project aan de slag kan gaan, moet je erkend worden als gast- of ondersteunende organisatie. Dan krijg je een Quality label. Lees meer over het Quality label en hoe je dat aanvraagt op deze pagina.
De formulieren om een vrijwilligersteamproject aan te vragen, vind je op deze pagina.

Budget vrijwilligerswerk en vrijwilligersteams: € 450.576,00
 

Solidariteitsprojecten

Hebben de jongeren in jouw organisatie een idee om hun buurt, stad, provincie beter te maken? Staan ze bijvoorbeeld te springen om een evenement organiseren om de jongeren in jouw regio bij elkaar te brengen? Zet met een groep van minstens 5 jongeren een vernieuwend vrijwilligersproject op met een sterke lokale impact; er is van alles mogelijk! Als ondersteunende organisatie kan je op extra financiële steun rekenen.

Wat?
 • Deeltijds vrijwilligerswerk ('s avonds, in het weekend, tijdens vakanties, enz.)
 • 2 maanden tot 1 jaar
 • Enkel in België
Hoe?

De formulieren om een solidariteitsproject aan te vragen, vind je op deze pagina.

Budget solidariteitsprojecten: € 122.633,00

Tip! Zegt dit je wel wat, maar wil je je project graag samen met een groep buitenlandse jongeren uitwerken? Dat kan met de internationale jongereninitiatieven van Erasmus+ Youth in Action.
 

Stages

Werkt jullie organisatie al met stagiairs of wil je daar graag mee beginnen? Met een stagiair uit een ander Europees land haal je naast een leergierige jongere meteen ook een nieuwe kijk op jullie organisatie binnen. Het programma zorgt voor financiële ondersteuning om de stagiair voor te bereiden en voor de reiskosten; een stagevergoeding wordt door de gastorganisatie voorzien.

Wat?
 • Voltijdse stage (volgens de wetgeving van het gastland)
 • 2 maanden tot 6 maanden (kan uitzonderlijk verlengd worden tot 12 maanden)
 • Mag geen deel uitmaken van een opleiding
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een European Solidarity Corps-Quality Label voor stages
 • Stages kunnen enkel in deelnemende landen
 • Naast stagiairs ondersteunen, kan je ook complementaire activiteiten opzetten om de impact van je project te vergroten. Dat kan een activiteit zijn om de zichtbaarheid van je project te vergroten of om nieuwe organisaties te betrekken, een workshop, een seminarie, ...
Hoe?

Voor je een stagiair kan ontvangen, moet je erkend worden als stage-organisatie. Dan krijg je een Quality label. Lees meer over het Quality label en hoe je dat aanvraagt op deze pagina.
Daarna kan je samen met een partnerorganisatie in het buitenland een projectaanvraag indienen. De aanvraagformulieren om erkend te worden als stageorganisatie en om een project aan te vragen, vind je op deze pagina.

Budget stages en jobs: € 123.987,00
 

Jobs

Is jouw organisatie of bedrijf bezig met solidariteit? Zin om een frisse, internationale blik in huis te halen? Geef een jongere uit een ander land de kans om werkervaring op te doen in jouw organisatie. 
Het programma zorgt voor financiële ondersteuning om de jongere voor te bereiden en voor de reiskosten; het loon wordt door de organisatie voorzien.

Wat?
 • Voltijdse job (volgens de wetgeving van het gastland)
 • 3 maanden tot 12 maanden
 • Erkenning als gast- of ondersteunende organisatie met een European Solidarity Corps-Quality Label voor jobs
 • Jobs kunnen enkel in deelnemende landen
 • Naast werknemers ondersteunen, kan je ook complementaire activiteiten opzetten om de impact van je project te vergroten. Dat kan een activiteit zijn om de zichtbaarheid van je project te vergroten of om nieuwe organisaties te betrekken, een workshop, een seminarie, ...
Hoe?

Voor je een stagiair kan ontvangen, moet je erkend worden als organisatie voor jobs. Dan krijg je een Quality label. Lees meer over het Quality label en hoe je dat aanvraagt op deze pagina.
Daarna kan je samen met een partnerorganisatie in het buitenland een projectaanvraag indienen. De aanvraagformulieren om erkend te worden als jobsorganisatie en om een project aan te vragen, vind je op deze pagina.

Budget stages en jobs: € 123.987,00
 

European Solidarity Corps

Jongeren zetten alleen of in groep een solidariteitsproject in Europa op.