Wat

Ben je een jeugdwerker, beroepskracht of vrijwilliger? Wil je je grenzen verleggen en buitenlandse organisaties leren kennen?
Vul je rugzak met nieuwe methodieken, wissel ervaringen uit en laat je inspireren door buitenlandse jeugdwerkers.

Wat is het?

Verschillende soorten activiteiten die de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers ondersteunen. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers kunnen inspiratie opdoen om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te verstevigen.

Voorbeelden van soorten activiteiten:

 • Conferenties en seminars: jeugdwerkers uit verschillende landen ontmoeten elkaar voor uitwisseling en discussie over een specifiek thema, gelinkt aan de prioriteiten van Youth in Action.
   
 • Vormingscursussen/trainingen: jeugdwerkers uit verschillende landen doen samen kennis, vaardigheden en methodieken op om de kwaliteit van hun (inter)nationale activiteiten te versterken.
   
 • Partnerzoek seminars: om geschikte partners voor een toekomstig Youth in Action project te vinden. De jeugdwerkers komen van verschillende landen en werken met dezelfde doelgroep of rond een centraal thema.
   
 • Studiebezoeken: een internationale groep jeugdwerkers bezoekt jeugdorganisaties in een bepaald land. Ze werken met een specifieke doelgroep of rond een bepaald thema. Er is ook ruimte voor discussie en reflectie.
   
 • Jobshadowing in een andere organisatie die actief is in het jeugdwerk. Een jeugdwerker draait mee in een andere jeugdwerkorganisatie en krijgt inzicht in hoe de organisatie rond een bepaald thema of met een specifieke doelgroep werkt.
   
 • ...

Meisje met blinddoek

Wat kan niet?

 • Activiteiten die enkel impact hebben op de interne werking van een organisatie
 • Activiteiten zonder impact op het Vlaamse jeugdwerk.
 • Statutaire meetings van een organisatie.

Voor wie?

Jeugdwerkers, beroepskrachten of vrijwilligers, die actief zijn in een jeugdorganisatie.
Je wil als jeugdwerker je blik verruimen en de werking van je organisatie en projecten versterken.

TIP

Wil je een langdurige samenwerking opstarten met een of meerdere buitenlandse jeugdorganisaties? Dan is een jeugdpartnerschap: praktijk delen of een jeugdpartnerschap: innovatie misschien iets voor jouw organisatie.
 

Uit de praktijk

De jeugddienst van Turnhout nodigt jeugdwerkers en vrijwilligers uit 5 partnerlanden uit voor een studiebezoek. Samen verkennen ze hoe ze het thema jeugdcultuur in de praktijk aanpakken. Ze bezoeken verschillende initiatieven in Turnhout, Brussel, Antwerpen en Tilburg (Nederland).
Hoe gebruik je spel als methodiek om kinderen en jongeren te sensibiliseren rond maatschappelijke thema’s? Het Centrum Informatieve Spelen, enkele Vlaamse jeugdwerkorganisaties en Europese partners staken de koppen bijeen. Ze werkten samen een internationale vormingscursus rond spel uit.

Meer voorbeelden lees je op onze JINT website. Bekijk het overzicht van de door JINT goedgekeurde projecten.

Mobiliteit van jeugdwerkers

Jeugdwerkers doen inspiratie op om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te verstevigen. Voor beroepskrachten en vrijwilligers.
We hebben allemaal een duwtje nodig om onze ideeën concreet te maken. Dat is wat onze organisatie voor de jongeren wil doen. Brecht (27)

Budget mobiliteit jeugdwerkers 2018

350265
88882